nedjelja, 25. studenoga 2018.

Florence Nightingale

Florence Nightingale  bila je engleska bolničarka. Rodila se 12. svibnja 1820. godine. Tijekom obuke medicinskih sestara tokom Krimskog rata organizirala je zdrastvenu njegu za ranjene vojnike. Vojnici  su je počeli zvati "Dama sa lampom" jer je redovito obilazila ranjenika tokom noći.

Slikovni rezultat za florence nightingaleDok je bila mala pomagala je svima i svom psiću kada je slomio nogu. Dan kada je posjetila bolnicu promjenio joj je život. Njeni roditelji su bili protiv toga da ona pomaže drugim ljudima. Uz rad u bolnicama, upoznavala se i sa nekoliko ustanova za školovanje ženskog bolničkog osoblja.  Roditelji su htjeli da se uda, ali imala je ideju da proputova Europu i da posjećuje razne bolnice. Kada je imala 30.godina roditelji su joj dozvolili da pođe u Njemačku i Pariz studirati sestrinstvo. Tijekom godina je sama studirala medicinu čitajući knjige. Osnovala je grupu od 38 žena za rad u Krimu.


U početku Krimskog rata došlo je do izuzetno velike smrtnosti od 50%. Tada je imenovana upraviteljicom ženske pomoćne službe s njenih 38 sestara. Kraljica Victoria joj je napisala pismo u kojem je pisalo da zahvaljuje njoj i njezinim damama za njihov teški rad, i poklonila joj je dijamantni  broš na kojem je pisalo "Blagoslov i zahvalnost". Umrla je u Londonu 13. kolovoza 1910. godine u 90. godini života.

2 komentara: