petak, 23. studenoga 2018.

John Wayne

Slikovni rezultat za john wayne
John Wayne 1965.god.









John Wayne pravim imenom se zove Marion Michael Morrison rodio se 26. svibnja 1907. godine. u Los Angelesu. Bio je Američki glumac jedan od najvećih legendi  Hollywooda koji se s više od stotine snimljenih filmova ubraja se među najplodnije filmske stvaraoce. U srednoj školi bio je iznimno popularan kao Duke, i tako je ime Marion zauvijek nestalo.

  Tijekom snimanja filma Džingiskan stradaoje u pustinji Nevede, gdje je dohvatio smrtonosni val nekontroliranog atomskog pokusa. 1964.god mu je dijagnosticiran karcinom pluća s kojim se jako dugo borio. Dobitnik je Oscara za glavnu mušku ulogu u filmu Čovjek zvan hrabrost u 1969.godine. Također je dobio zlatni globus za najboljeg glumca  u kategoriji drama 1969.god.

 Zahvaljujući  prijateljstvu s Johnom Fordom dobio je glavnu ulogu u klasičnom vesternu "Poštanska kočija", što je predstavljalo prekretnicu u njihovoj karijeri. Pošto je bio jako poznat i velika zvijezda, Kalifornija je odlučila napraviti aeordrom i posvetiti ga njemu tako je aerodrom u Orange Coutyu je dobio ime po njemu John Wayne Airport. Umro je 11. lipnja 1979. godine u Los Angelesu.


                                                             

Nema komentara:

Objavi komentar